Izmijenjeni Protokol 4 za oporavak industrije i izvoza

Bez autora
Jun 29 2011

Zakonodavna vlast nastavlja s usklađivanjem legislative s europskom stečevinom. Tako je u srijedu na dnevnom redu bila i rasprava o zakonskom prijedlogu koji bi trebao pomoći oporavku domaće industrije, unaprjeđenju uvjeta poslovanja hrvatskih izvoznika i njihove konkurentnosti u međunarodnim okvirima. Riječ je o izmjenama Protokola 4 uz Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između članica europskih zajednica i Hrvatske, vezano uz definiciju pojma »proizvodi s podrijetlom«. O čemu se zapravo radi? Izmjene Protokola 4 predlažu se u hitnom postupku jer su to iznimno važne mjere za hrvatsko gospodarstvo i uključivanje Hrvatske u SAP, sustav dijagonalne kumulacije podrijetla, u kojem su Europska unija, Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Makedonija, Srbija i Turska. Time će se hrvatskim proizvođačima omogućiti da u svoj proizvod uključe i materijale iz druge države u SAP-u te da ga izvezu kao vlastiti proizvod u neku treću državu uključenu u taj sustav. To se odnosi i na Unijino tržište.

Izmijenjeni Protokol 4 za oporavak industrije i izvozaZakonodavna vlast nastavlja s usklađivanjem legislative s europskom stečevinom. Tako je u srijedu na dnevnom redu bila i rasprava o zakonskom prijedlogu koji bi trebao pomoći oporavku domaće industrije, unaprjeđenju uvjeta poslovanja hrvatskih izvoznika i njihove konkurentnosti u međunarodnim okvirima.

Riječ je o izmjenama Protokola 4 uz Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između članica europskih zajednica i Hrvatske, vezano uz definiciju pojma »proizvodi s podrijetlom«. O čemu se zapravo radi?

Kako je u sabornici objasnio državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva Ruđer Friganović, izmjene Protokola 4 predlažu se u hitnom postupku jer su to iznimno važne mjere za hrvatsko gospodarstvo i uključivanje Hrvatske u SAP, sustav dijagonalne kumulacije podrijetla, u kojem su Europska unija, Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Makedonija, Srbija i Turska.

»Time će se hrvatskim proizvođačima omogućiti da u svoj proizvod uključe i materijale iz druge države u SAP-u te da ga izvezu kao vlastiti proizvod u neku treću državu uključenu u taj sustav«, kazao je Friganović i dodao da se to odnosi i na Unijino tržište. Napomenuo je da bi dijagonalna kumulacija podrijetla trebala povećati konkurentnost hrvatskih prerađivača u industriji metala, kože, tekstila i plastike na drugim tržištima, a posredno bi povoljnije uvjete poslovanja dobila i hrvatska poduzeća koja se bave distribucijom i logistikom. Osim poboljšanja uvjeta, dopunom Protokola 4 omogućuje se i spašavanje oko 200 distribucijskih skladišta koja su najavila povlačenje u druge zemlje u kojima funkcionira sustav dijagonalne kumulacije podrijetla.

O koliko se važnom protokolu radi, potvrđuje i to da su predložena zakonska rješenja podržali svi klubovi. Dragan Kovačević (HDZ) uvjeren je da će ona znatno pridonijeti jačanju konkurentnosti hrvatskog gospodarstva i izvoza, međutim, Hrvatska akreditacijska agencija je pred kolapsom, upozorio je pak Zdenko Franić (SDP). »Upravo ona nadzire laboratorije koji ispituju kvalitetu proizvoda koji se stavljaju u promet i na temelju tog zakona«, izjavio je Franić i apelirao da se za tu agenciju do kraja godine osigura dodatnih 1,5 milijuna kuna. HDSSB-ov zastupnik Boro Grubišić naglasio je da je taj zakonski prijedlog dobra šansa za Hrvatsku, ali i izrazio bojazan da će on našoj zemlji najmanje koristiti zbog mehanizama koje omogućuje.

Predsjednik Sabora Luka Bebić zamolio je pak zastupničke klubove da se unutar sebe konzultiraju o načinu rada tijekom preostalih petnaestak dana redovnog saborskog zasjedanja. Upozorio je da dnevni red sjednice ima 54 točke, što zahtijeva duže dnevno zasjedanje, a možda i tijekom cijeloga tjedna, sve kako bi se izbjeglo izvanredno zasjedanje nakon 15. srpnja.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik